We streven naar zo veel mogelijk biodiversiteit op een klein oppervlak, daar worden we blij van. Ook in úw tuin kunt u veel bereiken, meer dan u denkt, laat u verrassen! Ook op een klein oppervlak is biodiversiteit te realiseren. 

  • Hagen, heesters en vormbomen knippen/scheren

  • Planten van  struiken, hagen, heesters t.b.v. biodiversiteit

  • Planten van eetbare struiken en bomen

  • Plaatsen van nestkasten voor zangvogels, vleermuizen, roofvogels

  • Nestpalen voor ooievaars

Planten van biodiverse hagen, heesters, bomen en struiken

BoomBosenTuin plant biodiverse hagen, heesters en struiken die goed zijn voor de biodiversiteit. Een biodiverse of ecohaag biedt altijd de 4 V’s: Voedsel, Vocht, Veiligheid en Voortplanting (nest en schuilplaatsen). Denk aan een Zeeuwse haag, of een haag die vogels, vlinders of bijen aantrekt. Door een haag te planten met verschillende soorten en een diverse bloeitijd heeft u maandenlang verschillende bloemen in uw tuin. In de herfst maken de bloemen plaats voor kleurige bessen, en de vogels zijn u dankbaar. In uw haag kunt u schuilplekken, voedsel, vocht en nestplaatsen creëren voor verschillende soorten zoals egels en vogels op een klein oppervlak.

Denkt u ook aan eetbare bomen en struiken voor uzelf zoals fruitbomen, de hazelaar of bessenstruiken.

Hieronder ziet u voorbeelden waaruit uw haag kan bestaan: krent, sleedoorn, Gelderse roos en meidoorn.

Uw haag snoeien/knippen: waarom?

Wilt u een mooie, volle en gezonde haag? Dan is regelmatig uw haag snoeien belangrijk. Minimaal 1 keer per jaar is aan te raden, maar sommige soorten moeten om de 6 weken worden gesnoeid door hun snelle groei. Wanneer een haag wordt gesnoeid, worden bij de meeste soorten de slapende knoppen geactiveerd, en maakt hij kleine, nieuwe twijgen zodat de haag er vol en gezond uitziet. Wacht u te lang, dan moet vaak zo grof gesnoeid worden, dat de haag zich moeilijk herstelt of kan hij last krijgen van zonnebrand. Het duurt dan soms jaren voor de haag weer mooi en vol is. BoomBosenTuin kan uw haag vakkundig voor u snoeien.

Uw haag snoeien: wat is de beste tijd?

De beste tijd voor het snoeien van hagen is mei, juni, augustus en september. Dit geldt voor de meeste hagen, zoals de taxushaag. Hieronder een paar voorbeelden:

Een coniferenhaag kan het beste in mei/juni en in augustus/september gesnoeid worden. Laat hem 2 x per jaar snoeien om hem mooi compact te houden. In lange droge periodes en bij uitzonderlijk warm weer is het verstandig om de snoeibeurt even uit stellen.

Een beukenhaag moet zeker 1 x per jaar gesnoeid worden. In juni groeit de haag als kool. Deze maand is ook de beste tijd om de beukenhaag terug te laten snoeien. In augustus, maar niet later kun je de haag nog een keer een licht laten terugsnoeien.

Hulst kan het beste in het vroege voorjaar gesnoeid worden. Om zijn vorm te laten behouden kan de struik in maart, april flink gesnoeid worden. In deze maanden kunnen ook lelijke, dode of te lang geworden takken verwijderd worden. Wanneer de hulst in een haag staat, kan deze het beste aan het einde van de zomer gesnoeid worden (eind augustus-september)

Wilt u meer informatie? Neem contact op voor advies en een offerte!

HAAG KNIPPEN HAGEN SCHEREN HAGEN STRUIKEN PLANTEN BOMEN PLANTEN VORMBOOM EN STRUIKEN SNOEIEN FRUITBOOM SNOEIEN BAARN SOEST BILTHOVEN ZEIST ALMERE UTRECHT NIJKERK HILVERSUM AMERSFOORT

Deel deze pagina!