Dit is een Ode aan de parken van de stad Den Haag waar een paar parels van parken zijn die werkelijk de moeite zijn om te bezoeken. Wat het Vondelpark is voor Amsterdam zo heeft Den Haag het Zuider-en Westbroek Park. Er word naar hartelust gepicknickt en gesport. Het is een groene long in de stad waar mensen even verstilling kunnen vinden, of schoonheid en stadsnatuur beleven . Je ziet er broedende ganzen langs het water en reigers in de bomen.

Neem als voorbeeld het Zuiderpark: Een botanische tuin, een grotere bestaat er in Nederland haast niet.

De gemeentelijke opzichter van jaren terug, dhr. Doornbos heeft veel geëxperimenteerd met planten en veel verschillende boomsoorten. Het was een proeftuin voor de rest van de stad.

Met als gevolg een hele diverse mix aan soorten voor de liefhebber die er oog voor heeft. De beste tijd om het Zuiderpark te bezoeken is de lente. Dan is het een lust voor het oog. Allerlei exotische soorten met weelderige bloemen staan dan in bloei, elk met zijn/haar eigen karakter. Een kleuren explosie.

Dan is er het Westbroekpark , een kleine verborgen parel tussen Den Haag en Scheveningen. Gelegen tussen oude Duinen, gevoed door kwelwater dat uit de duinen komt zetten.

Hier ligt meer de focus op heesters en bloemen. Met her en der een aantal mooie bomen gericht op kleurenspel , en naaldsoorten die goed gedijen op de wat armere gronden in de duinen en de zoute zeewind.

Als ZZP boomverzorger word ik, samen met en een groep andere ZZP-ers rechtstreeks door het Groenbedrijf Den Haag ingehuurd. Het geeft veel plezier en is een lust voor het oog op deze bijzondere plekken te kunnen werken. Er staan veel oude monumentale bomen van bijzondere soorten. Om deze dan te kunnen snoeien en waar nodig zieke bomen te verwijderen doet mijn boomverzorgers hart snellen kloppen. Met als doel: de bomen veilig en nog lang te laten leven. Met als randvoorwaarden dat de mensen oud en jong nog lang kunnen genieten van deze mooie exemplaren die de omgeving zo kenmerken. In de parken vindt iedereen iets: rust, samenhorigheid, schoonheid, plezier, energie kwijt kunnen, etc.

Om dit alles zo door het jaar heen te kunnen zien, de verbinding tussen de mensen en hun omgeving is net een vervolg verhaal. Iedere keer zie je wat anders.

KOM DAT ZIEN, KOM DAT ZIEN

Westbroekpark Den Haag

Door BoomBosenTuin gesnoeide treurbeuk in het Westbroekpark

Deel deze pagina!