Hergebruik van snoei afval

Op een dag eind juli werd ik door Blokhuis Boomverzorging  te Haarlem een dag ingehuurd om een eik en een kastanje te snoeien in een achtertuin in Haarlem . Samen zouden wij ieder een boom klimmend snoeien (zie  foto’s). We droegen alle takken door de keuken en huiskamer naar de voorkant omdat de tuin geen achterom heeft. De gehele keuken, gang en woonkamer bedekten we met een speciale afdek mat, om de muren en vloer tegen beschadigingen te beschermen. Aan de voorkant stond de kar met de snipperraar, om alles fijn te hakselen. Hierna brengen we alles naar de stortplaats  waar het verzameld wordt tot er een vrachtauto vol ligt met maar liefst 80 m3 snoeiafval. Als er zoveel  is verzameld  rijdt de vrachtauto rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde Biomassa centrale. Dit levert geld op en is een  nieuwe vorm van alternatieve/duurzame energie. Dit betekent dat er bij het snoeien van een boom maar liefst 95% van het vrijgekomen materiaal word hergebruikt, voor opwekking van schone energie!

Kajstanjeboom snoeien Honingzwam

Een gevaarlijke klus: een kastanje met honingzwam

Om verder terug te komen op het snoeien:  Laurens en ik hingen gelijktijdig in de boom. Ik had de kastanje al bijna af en was al bezig af te dalen naar de grond toen hij mij riep.

“Hé Arend, wat schudt die boom toch veel!” Dit was mij zijdelings wel opgevallen, maar niet dusdanig dat het mij verontrustte. Ik wist dat mijn klimlijn boven in de boom om een dunne tak zat waar wel  wat beweging in zat en het was een vrij jonge boom. (Die zijn meestal wat flexibeler). Toen ik de grond had bereikt en ik mij loskoppelde van lijn, gaf ik de boom een zet. Ook trok ik aan de lijn.  De boom schudde vervaarlijk en stond werkelijk te dansen in zijn groeiplaats. Er lag net 3 jaar nieuw straatwerk in, hierbij raken vaker wortels beschadigd, eerst dachten we dat dit de oorzaak was. De onderkant van de stam was bedekt met kleine takjes. Ik begon deze weg te nemen om een beter zicht op de stam te krijgen, wat er toen tevoorschijn kwam deed ons werkelijk schrikken(zie foto’s); een grote rotte plek die achter de fijne takjes verborgen zat.

Er zat een schimmel in, namelijk de Honingzwam, deze heeft als eigenschap om de boom via kleine beschadigingen aan wortels bast of stam binnen te dringen. Hier gaat hij als een moordenaar te keer en vreet zich een weg omhoog via het cambium, een laag waar een deel van de sapstroom doorheen loopt. Hierna gaat hij dieper het hout in en tast zo de rest van de stamvoet aan.

Ik ging nog extra aan de losse klimlijn hangen en zag toen een totale scheur dwars door het hout  heen. De boom stond op omvallen. Ik had net nog met mijn leven aan een touwtje in een gebroken boom gehangen!!

Dit was even flink schrikken, ik had met boom en al bovenop mij op de grond kunnen vallen. We hebben de boom gerooid, zodat deze geen gevaar mee zou vormen.

Al met al heel veel geluk gehad!!

Kastanjeboom snoeien, Honingzwam
Deel deze pagina!