Tot mijn vreugde kreeg ik voor het eerst in het korte bestaan van Boom Bos en Tuin.nl  de opdracht om een boom technisch advies rapport te maken voor de Firma Schouten Groen B.V. Die opdracht ging ik met veel plezier aan.

De witte paardenkastanje waar het om ging,  staat bij een groot senioren appartementencomplex in Hilversum, waar meerdere prachtige monumentale rode beuken en lindes staan van wel  80 jaar oud.

Gevaarlijke boom langs openbare weg

De beheerder van het complex zag dat de boom snel in conditie achteruit ging. De boom had veel dode toppen boven een drukke doorgaande weg naar Hollandse Rading: een gevaarlijke situatie. Daarom zocht de firma Schouten contact met mij om een boomveiligheidscontrole uit te voeren.

Hieronder zie je de dode top boven de weg, en het dode hout dat wat lager in de boom zit.

Ik inspecteerde  de boom  op conditie en vitaliteit, en andere gebreken, en legde dit vast in een rapport met foto’s. Op één van de foto’s is te zien dat er in het verdere verleden een zware top is weggezaagd voor de aanleg en verbreding van de weg. Vroeger gebeurde dit vaak. Intussen weet elke boomverzorger dat het afzagen van zware toppen heel slecht is voor een boom.

Hieronder zie je de meting van een holte in de boom. De boom heeft een diameter van 90 centimeter, de holte is 40 centimeter diep!

Te rigoureus snoeien = meer onderhoudskosten op lange termijn

Op lange termijn wordt een boom veel duurder in onderhoud wanneer hij te ver is ingesnoeid. Hij moet dan vaker geïnspecteerd worden, en de beheerskosten zijn hoog. Bovendien leeft zo’n prachtige oude boom een stuk korter na een dergelijke ingreep.

Conclusie: risicoboom die gesnoeid moet worden en jaarlijkse inspectie

Al met al een mooie opdracht met een rapport, waarin ik het onderhoudsadvies mee gaf om de boom jaarlijks te inspecteren en te registreren. De boom heb ik aangemerkt als risicoboom. Dat betekent dat de boom binnen 12 weken gesnoeid moet worden. Zo wordt de beheerder ontlast en staat er een veilige boom waar auto’s onderdoor kunnen rijden.

Schadeclaim? Nu is er bewijs van onderhoud en onderzoek

Dan is ook voor de verzekeraar een bewijs beschikbaar dat er onderhoud en onderzoek is geweest. De eigenaar is dan ingedekt tegen mogelijke schadeclaims. Ik ben blij dat ik dit voor de beheerder van het complex heb kunnen verzorgen.

Deel deze pagina!