Breukgevaarlijke takken en overbelaste stammen kunnen beveiligd worden tegen uitbreken en vallen met een stormanker.
Wanneer is een stormanker nodig?
Slecht aangehechte stammen en toppen zitten soms al jaren aan elkaar vastgegroeid. Ook in oudere bomen. Door gebrek aan kennis is er vaak nagelaten het potentiele gevaar op tijd te verwijderen. Op den duur kan dit gevaarlijk worden. Als de boom ouder of dikker is kan de top tak of stam waar het om gaat niet meer worden verwijderd; de wond wordt te groot en zou snel in gaan rotten. Het gevolg is dat de levensduur van de boom verkort. Misschien wel van een prachtige, monumentale boom. Lees hier meer over het snoeien van oude en monumentale bomen.
Als totaal kappen van de boom voor u nog geen optie is
Soms kan worden volstaan met snoei/gewichtsreductie zodat de tak-stamaanhechting wordt ontlast. Maar vaak is dit te weinig. Om meer zekerheid te creëren adviseer ik dan vaak de combinatie met een stormanker. Deze fungeert als valbeveiliging voor de tak of stam bij het uitscheuren maar is vooral bedoeld tegen het uitscheuren, waardoor ernstige schade en vroegtijdig kappen van de boom voorkomen wordt. Het stormanker heeft in veel gevallen een dubbele functie. Maar dit hangt altijd af van de situatie te plekke. Het is dus maatwerk.
Stormankers hebben onderhoud nodig
De houdbaarheid in verband met UV straling is maximaal acht jaar. Regelmatige inspectie is noodzakelijk in verband met diktegroei van takken en stammen waardoor het anker bijgesteld moet worden. Ook door hergroei moet er dan weer om de drie a vijf jaar afhankelijk van de boomsoort en groeiplaats, gesnoeid worden. Deze combinatie geeft preventie.
U ziet dat er vele oplossingen zijn binnen de boomverzorging! Bel of mail voor een vrijblijvende kijkafspraak en vakkundig boomadvies. Voor eenvoudige vragen kunt u mij direct bellen.
Voorbeeld van een stormanker, in dit geval in een drie stammige boom, in combinatie met uitdunsnoei