De ene fruitboom is de andere niet. Er zijn pitvruchtbomen zoals appel- en perenbomen, steenvruchtbomen zijn bijvoorbeeld kers- en pruimenbomen. De snoeitijd en snoeiwijze is bij pitvruchtbomen anders dan bij steenvruchtbomen. Een jonge fruitboom wordt op een andere manier gesnoeid dan een oude.

Het snoeien en in stand houden van de boom of vruchtproductie

Het snoeien van fruitbomen vereist inzicht en ervaring. Wordt de boom kundig en regelmatig gesnoeid dan krijgt u grote vruchten. De regelmaat van snoei en ook de groeiplaats zorgt voor een goede oogst, de kwaliteit van de groeiplaats hangt af van de hoeveelheid licht, lucht, voedsel en water Het snoeien is een stappenplan. Is de boom jong, dan moet hij worden gevormd door middel van het creëren van etages en gesteltakken die sterk genoeg zijn om de vruchten te kunnen dragen. Is een boom groot en geeft hij weinig vruchten of zijn de vruchten klein, dan is een stappenplan van meerdere snoeibeurten nodig om de boom weer klaar te maken voor de oogst. Dit is afhankelijk van vorige snoeiwijzen en interval van de snoeibeurten.

Tijdstippen snoei

Fruitbomen kunnen op 2 momenten in het jaar gesnoeid worden:
Najaar en zomersnoei: na de fruitoogst met het blad er nog aan. Wordt de boom gesnoeid met de vruchten eraan dan worden alleen de lange scheuten gesnoeid.
Wintersnoei in februari en maart: Dit is alleen nodig bij hard groeiende bomen en alleen lange scheuten worden gesnoeid. Ook bij achterstallige of verwaarloosde fruitbomen is winter snoei soms nodig.

Steenvruchtbomen en loodglansschimmel

Kers, pruim, perzik en abrikozen zijn steenvruchtbomen. Deze fruitbomen kun je alleen snoeien na de oogst met het blad er nog aan in verband met de schimmel loodglans. Deze schimmel tast de 1-en 2 jarige twijgen aan waarop de vruchtzetting plaatsvindt.

Pitvruchtbomen

Appel- en perenbomen zijn pitvruchtbomen. Deze kunnen zomer en winter gesnoeid worden.

U ziet er komt best wat bij kijken. Neem voor meer informatie en een offerte voor de snoei van uw fruitboom contact met mij op!

FRUITBOOM SNOEIEN FRUITBOOM SNOEIEN ADVIES IN HILVERSUM BAARN SOEST HUIZEN ALMERE ZEIST BILTHOVEN AMERSFOORT LAREN NAARDEN BLARICUM BUSSUM DRIEBERGEN

Deel deze pagina!